czwartek, 6 kwietnia 2017

ciasto marchewkowe bezglutenowe

Ileż to wariacji jest na temat ciasta marchewkowego? Niezliczona ilość. U mnie dziś w wersji bezglutenowej. Sprawdź czy taka Ci odpowiada. Mąkę jasną gryczaną można zastąpić ryżową, a olej winogronowy kokosowym lub oliwą z oliwek extra vergine, ale jasną bez tego mocnego oliwkowego posmaku (trudno dostępna, więc jeśli ktoś wie, gdzie można dostać, chętnie się dowiem). To co? Pieczemy?

Składniki:
400-500 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach (tudzież okach)
3/4 szklanki oleju z pestek winogron
3 duże jajka
3/4  lub 1 szklanka ksylitolu (lub cukru trzcinowego)
1/4 szklanki mleka (dowolnego)
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanki mąki kokosowej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Opcjonalnie szklanka bakalii np. orzechów i rodzynek.

Wykonanie:
Startą marchewkę wymieszać z olejem, mlekiem, żółtkami, cukrem.
W drugiej misce wymieszać suche składniki.
Do suchych składników dodać mokre. Jeśli dodajemy bakalie dodać je do masy.  Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą. Najlepiej zrobić to partiami.

Masę przelać do blaszki wyłożonej pergaminem. U mnie tortownica o średnicy 21 cm.
Piec w 170 stopniach około godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)