niedziela, 2 kwietnia 2017

zapiekane jabłka i gruszki z rozmarynem i migdałową kruszonką

Bardzo prosty owocowy deser, który zanim wyląduje w piekarniku nęci zapachem prażonych jabłek, gruszek i cudownego rozmarynu. Do tego chrupiąca kruszonka z migdałów, płatków owsianych, z odrobiną masła. Ten deser podany z gałką lodów waniliowych stanowić będzie prawdziwą rozpustę. 

Masa owocowa:
1 kg jabłek
2 gruszki
łyżeczka masła
łyżka miodu
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
pół laski wanilii

Kruszonka:
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
1 szklanka zmielonych migdałów
1/4 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
50 g masła

Jabłka i gruszki obrać i pokroić w cząstki. Masło rozpuścić dodać rozmaryn, owoce, cynamon, miód i ziarenka z połowy wanilii. Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut pod przykryciem.

W misce wymieszać składniki na kruszonkę.

Kokilki napełnić do połowy jabłkami z gruszką. Przykryć kruszonką i lekko docisnąć. Zapiekać w 180 stopniach przez 30 minut i uzbroić się w cierpliwość, bo pachnie, że aż ślinka leci!

(przed zapieczeniem)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)