niedziela, 23 kwietnia 2017

sałatka z tuńczykiem na krakersach

Coś nowego, zaskakującego i pysznego. Nie jest to sałatka dietetyczna, ale świetnie pasuje na imieninową imprezkę. Smakowała wszystkim bez wyjątku.

Składniki:
paczka słonych krakersów*
6 dużych jaj ugotowanych na twardo
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 
szczypior
6 łyżek majonezu
150 g żółtego sera
łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
opcjonalnie 3-4 łyżki kukurydzy z puszki

Masa serowa: 
Ser zetrzeć na tarce, dodać paprykę w proszku, 2 łyżki majonezu, łyżkę jogurtu naturalnego. Doprawić do smaku.

Masa tuńczykowa:
Rybę odcedzić z zalewy, dodać pokrojony szczypior (trzy łyżki szczypioru zostawić), 2 łyżki majonezu, łyżkę jogurtu naturalnego. Doprawić do smaku.

Masa białkowa: 
Białka jaj zetrzeć na tarce, dodać , 2 łyżki majonezu, łyżkę jogurtu naturalnego. Opcjonalnie można dodać kukurydzę. Doprawić do smaku.

Żółtka pokruszyć. 

W naczyniu układać krakersy (trzy rzędy po trzy krakersy), masę serową, krakersy, masę tuńczykową, krakersy masę białkową. Całość posypać żółtkami i szczypiorem. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. 

 * Jeśli układacie krakersy na większej powierzchni, ja zrobiłam to na blasze o wymiarach 28x23 cm, krakersów potrzebowałam półtora paczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)