niedziela, 23 kwietnia 2017

babka piaskowa bezglutenowa

Lubię robić zakupy w małych osiedlowych sklepikach, ponieważ zawsze można porozmawiać ze sprzedawcą, podzielić się dobrym i sprawdzonym przepisem. Tak trafił w moje ręce przepis na tę bezglutenową, piaskową babkę. I choć osobiście wolę serniki, jabłeczniki, masy kajmakowe i czekoladowe to trzeba przyznać, że dobra babka nie jest zła na przykład z filiżanką kawy na podwieczorek. 


Składniki:
5 jaj
szklanka ksylitolu
1/2 kostki roztopionego i ostudzonego masła
200 g jogurtu naturalnego
1 szklanka mąki jęczmiennej
1 szklanka mąki kukurydzianej (lub gryczanej jasnej)
3/4 szklanki mąki ryżowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie kilka kropli aromatu

Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodać jogurt, a następnie masło. Połączyć suche składniki i dodać do mokrych. Wymieszać. Przelać do formy. 
Piec w 180 stopniach 50-60 minut, do suchego patyczka.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)