sobota, 22 kwietnia 2017

pasztet rybny

Dzisiaj serwuję pasztet z ryby. Lekkie danie, które można zjeść z surówką na przykład na kolację lub zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. Pasztet jest bardzo soczysty i goście, którzy raczyli się nim u mnie wyszli z przepisem. 

Składniki:
około kilograma ryby np. 400 g filetu z łososia, 300 g filetu z dorsza, 300 g filetu z sandacza (pstrąga, dorady czy tołpygi)
4 jajka
czerstwa bułka
cebula
2 marchewki
3 ząbki czosnku
pietruszka
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
pęczek koperku

Do garnka włożyć rybę, obrane warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, lekko posolić i zalać wodą, tak aby przykryła całość. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Wszystkie składniki wyjąć z garnka, odparować. Do wywaru włożyć czerstwą bułkę, tak aby wchłonęła płyn. Następnie przełożyć ją do ryby i warzyw. Całość włożyć do malaksera, dodać żółtka i krótko zmiksować. Tak, żeby nie zrobiła się papka. Koperek posiekać, dodać do masy, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, połączyć z pasztetem. Keksówkę wyłożyć papierem, przełożyć masę. Masa nie powinna wypełniać formy po brzegi, ponieważ pasztet w trakcie pieczenia lekko urośnie. Piec w 190 stopniach około godzinę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)