Składniki:
200 g kaszy jęczmiennej (szklanka)
1 cebula - posiekać w kostkę
1 marchewka - zetrzeć na tarce
200 g selera -zetrzeć na tarce
200 g wątróbki drobiowej
200 g mięsa mielonego wieprzowego
50 g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Ugotować 150 g kaszy (3/4 szklanki) według przepisu na opakowaniu.
Cebulę, seler, marchew zeszklić na 2 łyżkach oleju.
Do warzyw dodać wątróbkę i podsmażyć przez 10 minut, w razie konieczności podlać kilka łyżek wody. Następnie zmielić w maszynce lub za pomocą malaksera warzywa i wątróbkę na gładką masę.
Do masy dodać kaszę ugotowaną i nieugotowanej, jajka, mięso wieprzowe, masło, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do natłuszczonej, podłużnej foremki. Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Podoba mi się Twój przepis, a chociaż w pasztetach nie jestem biegła, to ten chyba dam radę zrobić, jak już moje tymczasowe szaleństwo trochę się uspokoi...
OdpowiedzUsuńI zamrażać też będę, bo to świetny sposób na jedzenie tego dania, dopóki smakuje.
pozdrowienia serdeczne!
Cieszę się, że podoba Ci się przepis. Wykonanie tego pasztetu nie jest skomplikowane, a smak jest naprawdę świetny, szczególnie dla kogoś kto lubi kasze, seler, dodatek mięsa i wątróbki dopełnia całości. Polecam!
OdpowiedzUsuń