czwartek, 7 września 2017

pasztet z kaszy jęczmiennej

Niektórzy się na samo słowo "pasztet" mocno się krzywią i mówią: "Nie, dziękuję". A ja lubię pasztety. Stanowią smaczną alternatywę dla tradycyjnych kolacji, mogą stanowić przekąskę. Robię go raz, a jem kilka razy, ponieważ po upieczeniu kroję na plastry, zamykam w szczelnym pojemniku i mrożę. Potem wyciągam jedną porcję, szykuję sałatkę ze świeżych warzyw i mam gotowy lunch do pracy. 

Składniki:
200 g kaszy jęczmiennej (szklanka)
1 cebula - posiekać w kostkę
1 marchewka - zetrzeć na tarce
200 g selera -zetrzeć na tarce
200 g wątróbki drobiowej
200 g mięsa mielonego wieprzowego
50 g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Ugotować 150 g kaszy (3/4 szklanki) według przepisu na opakowaniu.
Cebulę, seler, marchew zeszklić na 2 łyżkach oleju.
Do warzyw dodać wątróbkę i podsmażyć przez 10 minut, w razie konieczności podlać kilka łyżek wody. Następnie zmielić w maszynce lub za pomocą malaksera warzywa i wątróbkę na gładką masę.
Do masy dodać kaszę ugotowaną i nieugotowanej, jajka, mięso wieprzowe, masło, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do natłuszczonej, podłużnej foremki. Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut.  

2 komentarze:

  1. Podoba mi się Twój przepis, a chociaż w pasztetach nie jestem biegła, to ten chyba dam radę zrobić, jak już moje tymczasowe szaleństwo trochę się uspokoi...
    I zamrażać też będę, bo to świetny sposób na jedzenie tego dania, dopóki smakuje.
    pozdrowienia serdeczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że podoba Ci się przepis. Wykonanie tego pasztetu nie jest skomplikowane, a smak jest naprawdę świetny, szczególnie dla kogoś kto lubi kasze, seler, dodatek mięsa i wątróbki dopełnia całości. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)