dwie szklanki upieczonej, zmiksowanej dyni
ser pleśniowy Blue Delikate
sól,
spora szczypta gałki muszkatołowej
spora szczypta imbiru
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
Do musu dyniowego dodać ser, pokruszyć go w placach, całość doprawić, dodać natkę pietruszki i wymieszać.
Ciasto na pierogi:
około 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka miękkiego masła, szczypta soli
około 250-300 ml wody
Do mąki dodać masło, sól i stopniowo wlewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miseczki, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, by odpoczęło.
Część ciasta rozwałkować, wykrawać szklanką, po środku położyć farsz, zlepić boki.
Pierogi gotować w osolonej, gotującej wodzie około 3 minut od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)