wtorek, 19 września 2017

pierogi z dynią i serem pleśniowym

Sezon na dynię rozpoczęty. Oprócz musów z jabłkiem, zrobiłam pierogi z nadzieniem dyniowym i serem pleśniowym. Kombinowałam z ciastem. Zrobiłam ze zwykłej mąki pszennej i z pełnoziarnistej. Z ciemnej mąki zawsze wygrywają. Ty zdecyduj z jakiej mąki chcesz zjeść pierogi. Przed przygotowaniem pierogów należy upiec w piekarniku dynię,  najlepsza to hokkaido, można ją piec ze skórką. Po upieczeniu dynię należy zmiksować. Ser pleśniowy kupuję w Biedronce lub Lidlu.


Składniki na farsz:
dwie szklanki upieczonej, zmiksowanej dyni
ser pleśniowy Blue Delikate
sól, 
spora szczypta gałki muszkatołowej
spora szczypta imbiru
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

Do musu dyniowego dodać ser, pokruszyć go w placach, całość doprawić, dodać natkę pietruszki i wymieszać.

Ciasto na pierogi:
około 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka miękkiego masła, szczypta soli
około 250-300 ml wody

Do mąki dodać masło, sól i stopniowo wlewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miseczki, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, by odpoczęło.
Część ciasta rozwałkować, wykrawać szklanką, po środku położyć farsz, zlepić boki.
Pierogi gotować w osolonej, gotującej wodzie około 3 minut od wypłynięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)