piątek, 29 września 2017

pierogi ruskie

Składniki na dużą porcję pierogów, jak już zabieram się za lepienie to zazwyczaj w ilościach hurtowych. Potem mrożę i korzystam w chwilach kryzysowych, kiedy nie mam czasu na przygotowanie obiadu. Pewnie każdy ma swój przepis na idealne ciasto, mam i ja i nim się dzielę.
Nie podam dokładnie proporcji na farsz, bo najczęściej robię na wyczucie. Tym razem w farszu nie ma podsmażonej cebulki, którą bardzo lubię, ale mają być lekkostrawne, a cebula ma właściwości wzdymające, więc tym razem jej dziękuję. Kto nie ma specjalnej diety może sobie na maśle lub wytopionym boczku podsmażyć cebulę, okrasić pierogi i gotowe! Tak jak to widać na zdjęciu. W wersji lżejszej pierogi posypać natką pietruszki i polać łyżeczką masła.

Ciasto:
1 kg mąki pszennej
70 g miękkiego masła
około 0,5 litra bardzo gorącej wody
łyżeczka soli

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, zrobić wgłębienie, do którego włożyć masło. Następnie wlewać stopniowo niewielkie ilości gorącej wody, mieszać silikonową łyżką (uważać, by nie poparzyć dłoni), a później, kiedy woda odparuje, energicznie zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, by odpoczęło. Część ciasta rozwałkować na blacie podsypanym mąką, a resztę ciasta trzymać pod przykryciem, by nie wysychało. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz, lepić pierogi.

Farsz:
1,3 kg ugotowanych ziemniaków
700 g twarogu półtłustego
sól, pieprz

Twaróg i ziemniaki przecisnąć przez praskę i doprawić do smaku.
Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi.
Podawać np. z surówką, posypane natką pietruszki, polane roztopionym masłem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)