piątek, 23 lutego 2018

pstrąg z ziołami, puree z brokuła i ciecierzycy

Ryba na parze, puree z brokuła i ciecierzycy z ząbkiem czosnku. Kolorowo, pysznie i zdrowo. Robiąc rybę na parze można jeszcze wrzucić jeszcze ulubione warzywa, u mnie marchewka i czerwona cebula. Jeśli nie mamy garnka do gotowania na parze rybę można owinąć w folię i przygotować w piekarniku. 

Składniki na dwie porcje:
świeży filet pstrąga łososiowego (ok. 400 g)
brokuł
dwa ząbki czosnku
pół puszki ciecierzycy
kilka łyżek zalewy z ciecierzycy
sól 
pieprz z kolendrą

Zioła do posypania: 2-3 kępki roszponki, szczypior, natka pietruszki, dwie gałązki bazylii - wszystko drobno posiekać

Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowymi, podzielić na pół, posolić i popieprzyć. 
Ugotować na parze. 
Brokuł podzielić na różyczki, ugotować. Ugotowany brokuł zmiksować z ciecierzycą, czosnkiem i kilkoma łyżkami zalewy z puszki.
Wyłożyć na talerz, posypać ziołami i zajadać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)