wtorek, 26 czerwca 2018

ciasto jogurtowe z wiśniami

Produkty na to ciasto są tanie, sposób wykonania banalnie prosty, smak pyszny. Ciasto pięknie rośnie, jest wilgotne. Kwaskowe owoce dodają mu charakteru.
U mnie wiśnie, ale równie dobrze sprawdzą się inne owoce sezonowe.

Składniki:
2 duże jajka
200 g cukru 
sok z jednej cytryny
150 ml oleju
500 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
500 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
około 500 g wydrylowanych wiśni

Jajka zmiksuj z cukrem na jasną puszystą masę. Stopniowo dodaj sok z cytryny, olej i jogurt naturalny, nadal miksując. Mąkę przesiej z sodą i delikatnie wymieszaj. Można to zrobić za pomocą miksera, ale należy ustawić go na najmniejsze obroty. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej pergaminem. Ułóż wiśnie na cieście, delikatnie je dociskając. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut, do "suchego patyczka". 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)