U mnie wiśnie, ale równie dobrze sprawdzą się inne owoce sezonowe.
Składniki:
2 duże jajka
200 g cukru
sok z jednej cytryny
150 ml oleju
500 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
500 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
około 500 g wydrylowanych wiśni
Jajka zmiksuj z cukrem na jasną puszystą masę. Stopniowo dodaj sok z cytryny, olej i jogurt naturalny, nadal miksując. Mąkę przesiej z sodą i delikatnie wymieszaj. Można to zrobić za pomocą miksera, ale należy ustawić go na najmniejsze obroty. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej pergaminem. Ułóż wiśnie na cieście, delikatnie je dociskając. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut, do "suchego patyczka".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)