czwartek, 28 czerwca 2018

muffinki Nigelli Lawson

Kocham Nigellę Lawson za jej podejście do jedzenia i sposób gotowania. Jej proste rozwiązania mają charakter i niebiański smak. Muffinki bananowe z jej przepisu są mega proste i zachwycają wszystkich, którzy je konsumują. Można w nich wykorzystać różne mąki. Osobiście piekłam z pszennej (tak jak w oryginalnym przepisie), owsianej, orkiszowej, ryżowej. Najbardziej smakują mi ryżowe. Można zamiast zwykłego cukru dodać ksylitol, będą jeszcze zdrowsze.

Składniki:
3 dojrzałe banany
125 ml oleju
2 jajka
100 g cukru
225 g mąki
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia

1. W misce rozgnieść banany, można to zrobić mikserem. Dodać olej, zmiksować. Dodać cukier, jajka i nadal miksować.
2. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników i wymieszać.
3. Masę przelać do foremki wyłożonej papilotkami. 
4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni piec około 20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)