niedziela, 26 sierpnia 2018

kurczak w marynacie z szałwii, rozmarynu i cytryny

Soczysty kurczak pieczony w całości. Świeżości i lekkości nadaje mu marynata z ziół: szałwii i rozmarynu z dodatkiem skórki 
z cytryny. Danie, które już wiele razy zachwyciło gości i domowników. Piec można w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Jeżeli na drugi dzień zostaną resztki mięsa można z nich przygotować pyszną sałatkę z posiekanym selerem naciowym, podprażonymi orzechami, jogurtem i ziołami. Polecam!

Składniki:
1 wiejski kurczak
2 garści świeżej szałwii
4 gałązki rozmarynu
główka czosnku
2 cytryny
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

Kurczaka umyj i osusz.
W moździerzu przygotuj pastę z posiekanych liści szałwii,
4 ząbków czosnku, posiekanych listków z dwóch gałązek rozmarynu, pieprzu, łyżeczki soli i skórki otartej z jednej cytryny, oliwy.

Kurczaka należy dokładnie natrzeć marynatą, również w środku
i pod skórką. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Cytryny pokroić w ćwiartki, włożyć do środka kurczaka
z resztą czosnku i rozmarynu. Tak przygotowanego kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego z przykrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.

Po tym czasie rozciąć rękaw i odsłonić mięso lub zdjąć przykrywkę z naczynia. Piec jeszcze przez około 10 minut, aż skórka się z rumieni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)