piątek, 31 sierpnia 2018

racuchy drożdżowe bezglutenowe

To najlepsze racuchy drożdżowe bezglutenowe jakie do tej pory zrobiłam. Czy to jest przechwalanie się i brak skromności? Pewnie tak, ale po co się nad tym zastanawiać? Lepiej sprawdzić samemu ten przepis. Oczywiście można go dostosować do własnych potrzeb i upiec na mące pszennej lub orkiszowej. Ciasto powinno być lekko wilgotne. A produkty, których używamy musza mieć temperaturę pokojową. Drożdże lubią ciepło.

Składniki:
400 g jogurtu naturalnego
50 g świeżych drożdży
około 350 - 400 g mąki bezglutenowej (doskonale sprawdzi się gotowa mieszanka)
3 łyżki cukru
2 jajka
2-3 jabłka
olej do smażenia (u mnie kokosowy)

1. Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki i 3 łyżki jogurtu. Wszystko wymieszać i przykryć ściereczką. Odstawić na 10-15 minut.
2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
3. Do miski wsypać mąkę, zaczyn, pozostały jogurt i rozkłócone jajka. Dodać jabłka i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny.
Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać troszkę mąki, jeśli za suche dodać więcej jogurtu. Wszystko zależy od tego jakiej mąki używamy. 
4. Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki nakładać ciasto. Smażyć na małym ogniu, tak by racuchy się zezłociły (nie przypaliły!), placki rosną jeszcze na patelni. Smażąc na mniejszym ogniu mamy pewność, że ładnie upieką się w środku. 
5. Podawać z cukrem pudrem. 

Użyłam gotowej mieszanki z Tesco. Mile mnie zaskoczyła, bo dobrze współpracowała z drożdżami ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)