Pyszne bezglutenowe bułeczki na słodko. Nie wymagają specjalnego wysiłku, ponieważ przygotowane są bez drożdży. Składniki są zdrowe i do tego bezglutenowe, ale można je też przygotować w wersji pszennej. Pieczone w papilotkach lub foremkach sylikonowych wyglądają jak muffinki, doskonałe na drugie śniadanie, podwieczorek, spotkanie przy kawie lub filiżance herbaty.
Z podanych składników wychodzi tuzin bułeczek.
Składniki:
160 g drobno zmielonych migdałów
180 g mąki ryżowej (albo pół na pół mąki zwykłej i razowej)
60 g cukru (np. ksylitolu)
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
100 g masła
jajko
140 g jogurtu
Nadzienie do wyboru:
1. około 100 g dżemu
2. gruszka pokrojona w kostkę
3. 50 g masła w temperaturze pokojowej
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu - składniki wymieszać
1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celcjusza.
2. W misce wymieszać suche składniki.
3. Masło pokroić w kostkę i wetrzeć palcami w suche składniki tak, by masa przypominała mokry piasek.
4. W osobnym naczyniu połączyć jogurt z jajkiem i wlać do miski
z suchymi składnikami, wymieszać.
5. Jeśli robimy bułeczki z gruszką teraz należy ją dodać i wszystko delikatnie wymieszać.
6. Ciasto przełożyć do silikonowych lub papierowych foremek.
7. Palcem lub łyżeczką zrobić wgłębienie w środkowej części bułeczki. Umieścić w nim mniej więcej jedną łyżeczkę dżemu lub połączenia masła z cynamonem i kardamonem.
8. Piec do tzw. suchego patyczka około 15-20 minut.
Bułeczki można jeść na ciepło i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)