niedziela, 19 sierpnia 2018

warzywna zapiekanka z tofu

Uwielbiam dania, które spełniają takie kryteria: nie wymagają wysiłku podczas przygotowania, pysznie smakują, są zdrowe i sycą. Do takich należy zapiekanka z warzyw i tofu. Można ją podawać jako danie kolacyjne, dodatek do obiadu, sałatkę lub przekąskę. To co? Skusisz się?

Składniki:
1 bakłażan
1 cukinia
2 papryki
cebula
125 g wędzonego tofu

sos:
50 ml oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
papryczka chili
łyżeczka soli np. himalajskiej lub morskiej
kilka gałązek tymianku (może być łyżeczka suszonego)

1. Warzywa i tofu pokroić według własnych upodobań, najlepiej w kostkę.
2. Wszystkie składniki oprócz tymianku zmiksować. Oberwać listki tymianku i dodać do sosu lub dodać suszonego.
3. Warzywa wymieszać z sosem.
4. Piec 20 minut w 200 stopniach. Można naczynie przykryć folią aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)