niedziela, 2 września 2018

grzanki z gruszką

Uwielbiam gruszki. Lubię je w wypiekach, zapiekankach, w occie, w zaprawach korzennych, na kanapkach i po prostu...
Nie będę pewnie oryginalna w tych kanapkowych połączeniach, ale kto jeszcze tak nie jadł, powinien spróbować. Pieczywo zawsze rumienię na patelni. Lubię, kiedy jest chrupiące. Trzy różne pieczywa, niewielkie zmiany, pysznie. 


grzanka z gruszką i serem pleśniowym

chleb graham
plastry dojrzałej gruszki
rukola
plastry sera z niebieską pleśnią
kilka orzechów włoskich
oliwa z oliwek


Chleb posmarować oliwą z oliwek i zrumienić na patelni.
Na pieczywie ułożyć rukolę, gruszkę, ser. Posypać orzechami.

grzanki żytnie z dojrzewającą polędwicą i gruszką

kromki chleba żytniego na zakwasie
kilka plastrów dojrzewającej polędwicy
gruszka
kilka suszonych pomidorów
pestki dyni
listki świeżego szpinaku
oliwa z oliwek

Kromki chleba posmarować oliwą z oliwek i zrumienić na suchej, gorącej patelni. Na pieczywie ułożyć szpinak, gruszkę, polędwicę, pokrojone pomidory. Całość posypać pestkami dyni. 

grzanki z chałki z kozim serem i gruszką

chałka
rolada kozia
gruszka
suszona żurawina 
miód
masło

Chałkę pokroić na kromki, cienko posmarować z dwóch stron masłem i zrumienić na patelni. Na pieczywie ułożyć roladę kozią i plastry gruszki. Posypać suszoną żurawiną i polać miodem. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)