piątek, 28 września 2018

jesienne curry z batatami i szpinakiem

Moja miłość do curry jest coraz mocniejsza. Kremowy sos na bazie mleczka kokosowego z pysznymi słodkimi batatami i ciecierzycą, podany z makaronem ryżowym to sycące jesienne danie. Dodatek różnorodnych przypraw to kolejny atut tego jednogarnkowego jedzenia. Przepis pochodzi od cudownej mistrzyni wegańskich dań Marty Dymek. Nie miałam w domu wszystkich przypraw, które podaje autorka jadłonomi, użyłam tych, które mam zawsze. Wyszło bardzo smacznie. 

Składniki:
500 g batatów
puszka ciecierzycy
400 g mrożonego szpinaku (najlepiej brykiet)
puszka krojonych pomidorów
puszka mleczka kokosowego
cebula pokrojona w piórka
ząbek czosnku
sol, olej do smażenia

przyprawy:
łyżeczka chili (jeżeli nie lubicie lub nie możecie ostrych dań, pomińcie chili lub dajcie tylko szczyptę)
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamony
1/2 łyżeczki imbiru

1. Słodkie ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry. Obgotować we wrzątku około 3 minut.
2. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na olej, dodać mieszankę przypraw i smażyć około 5 minut. Dodać pomidory, po chwili wlać mleczko kokosowe. 
3. Dodać mrożony szpinak, poczekać aż się rozmrozi, co jakiś czas przemieszać.
4. Dodać słodkie ziemniaki i ciecierzycę. Całość dusić około 10 minut. Doprawić solą.
Najlepiej smakuje z makaronem ryżowym lub ryżem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)