poniedziałek, 1 października 2018

soczysty kurczak w chrupiącej panierce

Przedstawiam zdrowszą, odchudzoną wersję kurczaka w chrupiącej, aromatycznej panierce. Mięso pieczone jest w piekarniku. Wybornie smakuje na ciepło i na zimno. Doskonałym dodatkiem będzie sos np. domowy keczup i surówka np. Colesław. Panierka jest na bazie zmiksowanych migdałów.

Składniki:
około 1-1,3 kg pałek i/lub podudzi z kurczaka

Panierka:
150 g zmielonych migdałów
3 łyżeczki mielonej papryki (połowa może  być ostra)
1 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1 1/2 łyżeczki soli
łyżeczka oregano
łyżeczka majeranku
3/4 łyżeczki cebuli w proszku
3/4 łyżeczki mielonego czosnku

2 jajka - ubić i doprawić solą i pieprzem

Cząstki kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Mięso zanurzać w jajku, a następnie dokładnie obtoczyć w panierce.
Kurczaka układać na blasze.
Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)