piątek, 23 sierpnia 2019

dżem morelowy

Już sam kolor przywołuje letnie wspomnienia, a smak... poezja! Dżem bez sztucznych substancji żelujących, słodzików. Samo zdrowie!

Składniki:
2 kg moreli
1 pomarańcza 
1 cytryna
laska cynamonu
4 łyżki miodu

1. Morele umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Owoce pokrój na mniejsze kawałki. Pomarańczę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj, zetrzyj z niej skórkę, przekrój na pół i wyciśnij sok.
2. Skórkę przesmaż na patelni z dwoma łyżkami miodu. Z cytryny również wyciśnij sok. Na patelnię włóż morele, wlej sok z cytryny i pomarańczy. Dodaj laskę cynamony. Smaż na małym ogniu ok. 35 minut. Dżem co jakiś czas przemieszaj. Jeśli będzie zbyt rzadki, smaż, aż nadmiar płynu odparuje. 
3. Po wysmażeniu wyjmij laskę cynamonu. Dodaj pozostały miód i wymieszaj.
4. Gorący dżem wkładaj do wyparzonych słoików.
5. Rozłóż na stole gruby ręcznik lub koc, słoiki układaj do górny dnem. Przykryj ręcznikiem. Pozostaw do wystygnięcia. 

2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze :)