czwartek, 15 sierpnia 2019

placki twarogowo-porowe

W lodówce zalegały dwie kostki twarogu, które prosiły, by je zagospodarować. Ich żywotność kończyła się. Czasu było mało i trzeba było zadziałać, żeby jedzenie nie wylądowało w koszu. Staram się niczego nie marnować. Powstały pyszne wytrawne placki, które poleciły się na drugie danie, zaraz po zupie krem z warzyw. Wyszedł smaczny wegetariański obiad.

Składniki:
dwie kostki twarogu (500 g)
2 jajka
200 g mąki (u mnie ryżowa, może być zwykła lub jasna orkiszowa)
biała część pora pokrojona w kostkę
sól, pieprz
masło klarowane do smażenia

Sos:
kilka łyżek keczupu
kilka łyżek majonezu lub jogurtu naturalnego

Ser przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem i uformować placuszki.
smażyć na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią. 
Podawać z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)