Pyszny sos słodko-kwaśny z ananasem to propozycja szybkiego obiadu. Po otwarciu słoika sos wystarczy podgrzać. Dobrze smakuje z ryżem lub makaronem, jako dodatek do naleśników lub kaszy jaglanej. Wersję można wzbogacić mięsem (ale nie jest to konieczne). Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i przesmażyć około 5 minut na patelni. Następnie wlać sos, podgrzać i voila!
Z podanej porcji wychodzi około 8 słoików o pojemności 400 ml
3 kg dojrzałych pomidorów
kg cebuli
3 czerwone papryki
puszka ananasów
puszka kukurydzy
5-6 ząbków czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1/3 szklanki octu
2 łyżki soli
dwie łyżki słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki curry
pół łyżeczki pieprzu
1. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, przełożyć do garnka i gotować do momentu aż się rozpadną. Następnie zmiksować i przetrzeć przez sito.
2. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, a następnie zeszklić na patelni z połową oleju.
3. Papryki umyć oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt długie paski i smażyć 5-10 minut na pozostałym oleju.
4. Ananasy odsączyć z puszki (zachować sok) i pokroić w kostkę.
5. Kukurydzę odsączyć.
6. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
7. Do przygotowanego przecieru pomidorowego dodać podsmażoną paprykę, cebulę, pokrojone ananasy, kukurydzę i czosnek.
8. Następnie dodać cukier, ocet, sól i pozostałe przyprawy. Wszystko wymieszać i gotować około 20 minut.
9. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem z ananasa, wlać do sosu i zagotować.
10. Tak przygotowany sos przelać do wyparzonych słoików i pasteryzować około 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)