czwartek, 15 sierpnia 2019

ajwar

Pyszna pasta, sos z pieczonej papryki i bakłażanów. Mój ulubiony jest w wersji pikantnej. Często kupuję w sklepie, tym razem postanowiłam sama przygotować. To wcale nie jest trudne. Przygotowałam z podwójnej porcji. Kolejna będzie z mega ostrymi papryczkami, jeśli takowe uda mi się kupić. Pyszna na kanapki, do ryżu, makaronu jako dip do warzyw lub kotlecików wegańskich. 



Składniki:
3 duże papryki
1 bakłażan
2 pomidory
kilka ząbków czosnku
może być papryczka chili
cebula
sól
ocet winny lub jabłkowy
oliwa z oliwek
opcjonalnie papryka w proszku.


1. Paprykę umyć, przekroić na pół i osunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blasze skórką do góry. Bakłażana przekroić na pół, ułożyć na blasze. Pomiędzy warzywa dodać ząbki czosnku (nie trzeba obierać ze skórki). Skropić oliwą z oliwek. Piec około 30 minut.
2. Z upieczonej papryki zdjąć skórkę. Jeśli papryka jest wystudzona zrobisz to bez kłopotu za pomocą palców. Jeśli jest gorąca warto zrobić to za pomocą widelców.
3. Obraną paprykę pokroić na kawałki. Bakłażana pokroić w grubą kostkę. Czosnek obrać z łupin. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu.
4. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na cząstki.
5. Papryczkę chili, cebulę drobno posiekać, dodać do wcześniej przygotowanych warzyw i zmiksować.
6. Dodać do smaku oliwę z oliwek, sól (około 1-2 łyżki), ocet (około 2 -3 łyżki), ewentualnie paprykę w proszku. Ostrość soso regulujemy pikantną papryką i czosnkiem, kwasowość octem a słoność solą.
Gotowy sos zagotować w garnku. Gorący przelać do słoików i zakręcić. Pasteryzować około 25 minut. Po wyjęciu przykryć kocem i zostawić do wystygnięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)