piątek, 3 marca 2017

aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach

Bardzo dobre danie, do którego znakomicie pasują warzywa w pomidorach. Chociaż przepis jest dość długi to samo przygotowanie dania nie wymaga zbyt dużego wysiłku i nie jest skomplikowane. 

Składniki:
200 g selera naciowego
200 g cukinii
2 duże pstrągi, wypatroszone i oczyszczone
pęczek koperku
cebula 
5 dużych ząbków czosnku
puszka krojonych pomidorów
łyżka miodu
cytryna
100 g miękkiego masła i 50 g masła zmrożonego
łyżeczka świeżego imbiru
sól
pieprz młotkowany z kolendrą
50 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki kwaśnej śmietany
tymianek

Marynata ziół do ryby
2 ząbki czosnku posiekać i rozetrzeć z solą. Do miękkiego masła dodać czosnek, pół pęczka posiekanego koperku. Doprawić solą, pieprzem z kolendrą.  Skórę pstrąga naciąć w poprzek robiąc male kieszonki. Nafaszerować je masłem. Cytrynę pokroić w plastry delikatnie oprószyć tymiankiem i włożyć do środka ryby. Jeśli masło zostanie, też wkładamy do środka ryby. Na dno ceramicznego lub żaroodpornego naczynia wlać trochę oleju, ułożyć pstrągi. Piec koło 20-30 minut w 190 stopniach. Można sprawdzić czy ryba jest gotowa nakłuwając ja patyczkiem od szaszłyka, jeśli nie stawia oporu mięso jest upieczone.

Warzywa
Cebulę pokroić w grubą kostkę, a czosnek w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, wymieszać. Dodać pokrojoną cukinię i seler. Doprawić pieprzem i solą. Przełożyć do miski.

Sos
Do garnka wlać puszkę pomidorów, zredukować o 1/4 sos. Dodać łyżeczkę startego imbiru, łyżkę miodu. Mieszając wlać wino i 50 g zmrożonego masła pokrojonego w kostkę. Doprawić solą i chwilę pogotować. Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać do niej dwie łyżki gorącego sosu, a potem całość przelać do reszty sosu.  Do tak przygotowanego sosu dodać warzywa i delikatnie podgrzać.



Podanie:
Pstrągi wyciągnąć na talerz. Warzywa przełożyć do miseczki i ustawić na talerzu. Posypać posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)