środa, 22 marca 2017

krem z zielonego groszku

Lekki i przyjemny krem z mrożonego groszku, żeby był idealny proponuję zmiksowaną zupę przetrzeć przez sito. Pozbędziemy się wtedy skórek z groszku. Krem będzie aksamitny. Podaję z grzankami z chleba gryczanego. 

Składniki: 
700 g mrożonego groszku
2 małe ziemniaki
3-4 ząbki czosnku
2-3 łyżki soku z cytryny
przyprawy; sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
wrzątek
natka pietruszki

Ziemniaki obieramy i dzielimy na cztery cząstki. Wrzucamy do garnka razem z mrożonym groszkiem i obranym czosnkiem. Zalewamy wrzącą wodą - około 1,5 litra, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i lekko solimy. Gotujemy do miękkości. Przed zmiksowaniem wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Po zmiksowaniu, przecieramy przez sito i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, sokiem z cytryny.
Posypujemy natką pietruszki. Można podać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)