środa, 1 marca 2017

zupa hamburgerowa

Zupa według przepisu Haylie Pomroy, więc pewnie stąd taka amerykańska nazwa. Jednak przepis skradziony z bloga szybka przemiana. Pyszna, gęsta, treściwa zupa. Mi przypomina zupę gulaszową. 
Główny składnik to dobrej jakości wołowina, nie mu żadnego tłuszczu.Wychodzi spory gar zupy, więc jeśli ktoś nie jest na diecie (tak, na diecie przyspieszającej metabolizm je się baaardzo dużo i bardzo smacznie) śmiało zrobić z połowy porcji. Polecam!

Składniki:
900 g mielonej wołowiny
2 łodygi selera naciowego pokorjone w plasstry
2-3 papryki pokorojone w kostkę
4 marchewki pokrojone w plasterki lub półplasterki
puszka pomidorów
mały koncentrat pomidorowy
4 ząbki czosnku starte na tarce
6 łyżek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
łyżeczka oregano
1 1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 i 1/2 szklanki pęczaku
około 6-8 szklanek wody lub więcej
pół pęczka pietruszki

1. Rozgrzej duży garnek wrzuć czosnek, cebulę i wołowinę, mieszaj aż mięso się zetnie.
2. Dodaj wszystkie składniki oprócz pęczaku, doprowadź do wrzenia i gotuj i gotuj około 10 minut.
3. Dodaj pęczak i gotuj do miękkości.
4. Dopraw do smaku, w razie konieczności dolej wody, ale gorącej. 
5. Posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)