piątek, 17 marca 2017

tagliatelle z zielonym groszkiem i z pesto pietruszkowym

Krok po kroku uczę się podawać dania makaronowe, których nie polewa się sosami, tak jak to my Polacy mamy w zwyczaju. Smakują o niebo lepiej. Są lżejsze, ale równie pożywne. U mnie wszyscy są zachwyceni. Danie można podać z sadzonym jajkiem.




Składniki:
makaron tagliatelle
300 g mrożonego groszku
30 g masła

Pesto pietruszkowe
 pęczek pietruszki
50 g orzechów laskowych 
ok.50 ml oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól himalajska do smaku

1. Groszek wrzucić na wyższą patelnię, dodać masło, około 1/4 szklanki wody, przykryć i ugotować do miękkości.
2. Wszystkie składniki na pesto zmiksować.
3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przed odcedzeniem dodać pół szklanki wody do groszku. Makaron odcedzić i gorący wrzucić do groszku.
4. Do makaronu dodać pesto i dokładnie wymieszać. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)