sobota, 18 marca 2017

bananowy chlebek gryczany ze śliwkami

Metodą prób i błędów w końcu powstał chlebek bananowy, na mące gryczanej, który w stu procentach zadowala mnie smakowo.  Cudnie jest zjeść zdrowe pieczywo bezglutenowe. Mąka z gryki ma bogactwo: białka, błonnika, przeciwutleniaczy, witaminę E, magnez, fosfor, miedź. Poza tym ma delikatny smak z lekką nutą goryczy.  Do chlebka dodałam suszone śliwki. Doskonale komponuje się z twarożkiem, miodem, prażonym jabłkiem, serami pleśniowymi i konfiturą.



Składniki:
4 banany
2 jajka
100 ml dowolnego mleka
2 łyżki oliwy z pestek winogron lub oleju kokosowego
2 łyżki ciemnego kakao
1 i 1/3 szklanki mąki gryczanej
10 suszonych śliwek
łyżeczka sody
szczypta soli

1. Banany, jajka, mleko i oliwę dokładnie zmiksować.
2. Połączyć suche składniki i dodać do mokrych, wymieszać.
3. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki dodać do masy i  ponownie wymieszać.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
5. Keksówkę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto i piec 50 minut lub do suchego patyczka.
6. Wystudzić przed pokrojeniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)