poniedziałek, 22 stycznia 2018

zupa pomidorowa z soczewicą i mleczkiem kokosowym

Kiedy chcę spróbować czegoś nowego, w stu procentach zdrowego i przyjemnie sycącego zaglądam na mój ulubiony blog kulinarny o szybkiej przemianie, o TU . Kiedy mam ochotę na zdrowe słodycze tam też znajdę pyszne inspiracje i przepisy. A kiedy Ty marzysz o zgubieniu kilogramów, naprawie organizmu, pysznym jedzeniu, dużych porcjach to też powinieneś zapoznać się z podaną wyżej  stroną. 
Tym razem na stole zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą i mleczkiem kokosowym. Dla mnie bomba! Dla domowników też, bo zniknęła naprawdę szybko.

Składniki:
por
marchewka
2 łodygi selera naciowego
batat
szklanka czerwonej soczewicy
około litra gorącej wody
puszka mleczka kokosowego
500 ml passaty pomidorowej
3 łyżki oleju
łyżeczka curry (jeśli ktoś nie lubi można pominąć, będzie "mniej" orientalna)
sól, pieprz, spora szczypta chili w proszku

1. Białą część pora pokroić i seler naciowy pokroić w plasterki.
2. Marchewkę pokroić w krążki
3. Batata obrać i pokroić w kostkę. 
4. W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i przesmażyć por do momentu aż zmięknie. 
5. Dodać pozostałe warzywa i chwilę przesmażyć, można podlać kilkoma łyżkami wody.
6. Dodać soczewicę i całość zalać gorącą wodą. Gotować około 20 minut, warzywa powinny zmięknąć.
7. Kiedy warzywa są już miękkie dodać passatę, mleczko kokosowe i doprawić do smaku. pogotować jeszcze 5 minut. 

Proste, pyszne i sycące :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)