Można piec z mąki pszennej, owsianej lub eksperymentować. U mnie tym razem orkiszowa.
Składniki:
dwie szklanki startej marchewki (około 4 sztuk)
1,5 szklanki mąki orkiszowej
szklanka oleju
4 jaja
3/4 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
szklanka ulubionych orzechów (ale nie ziemnych)
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
·
1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Jeśli zastanawiasz się czy trzeć na dużych oczkach czy drobnych, chyba nie ma to większego znaczenia, przynajmniej dla mnie.2. Orzechy posiekać lub w moździerzu rozbić na mniejsze kawałki.
3. Jajka ubić z cukrem aż podwoją objętość.
4. Ciągle ubijając dodawać partiami olej. Miksować kilka minut.
5. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wymieszać.
6. Dodać orzechy i marchewkę, połączyć.
7. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać masę. Piec około 40-45 minut w 180 stopniach.
Uwielbiam! Niestety. I chyba upiekę, ale się boję, że znów się potem najem. Sama wiesz, jeszcze nadal na redukcji jestem i nie chcę zaprzepaścić wyników. :)
OdpowiedzUsuń