niedziela, 28 stycznia 2018

niedzielna drożdżówka śniadaniowa

Niedzielna drożdżówka najlepiej smakuje z filiżanką kakao lub mleczną kawą, posmarowana masłem lub dżemem. Ach, jak miło rozpocząć niedzielę. 

Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru pudru
200 g masła
3 żółtka
1/2 szklanki mleka
40 g drożdży
4 łyżki rodzynek
opcjonalnie 2 łyżki skórki pomarańczowej

Kruszonka:
2 kopiate łyżki mąki krupczatki
2 kopiaste łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki płatków migdałowych

1. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże.
2. Za pomocą miksera masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku.
3. Do puszystej masy maślanej dodać mleko z drożdżami, szczyptę soli i przesiać mąkę.
4. Wyrobić ciasto na jednolitą masę (około 10 minut), dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.
5. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem podłużnej formy, wyrównać powierzchnię i przykryć ściereczką.
6. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych rozetrzeć palcami, dodać płatki migdałowe, delikatnie wymieszać. posypać ciasto. 
7. Gdy ciasto podwoi objętość , wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 160 stopni przez 60 minut lub chwilę dłużej. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)