niedziela, 28 stycznia 2018

mielone z burakiem

Lubię do kotletów mielonych dodawać warzywa. Warzyw nigdy dość. Najczęściej była to marchewka, seler, por. Tym razem dodałam startego buraka. Burak zrobił dobrą robotę - podkręcił kolor i smak mielonych. Wyszło pysznie! Kiedy zostają z obiadu kotlety to zimne kroję na plastry i kładę na kanapkę. I koniecznie kiszony ogórek.

Składniki:
1 kg dobrego mielonego (szynka, łopatka, mięso z indyka)
jajko
burak
cebula
2 łyżki oliwy
przyprawy: 
2 łyżeczki soli himalajskiej, 
łyżeczka czosnku w proszku, 
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka majeranku

1. Cebulę obrać i drobno posiekać, przesmażyć na oleju.
2. Buraka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać cebulę, buraka, jajko i wszystkie przyprawy, dokładnie wyrobić. 
4. Uformować kotlety, najlepiej kiedy dłonie są zwilżone zimną wodą.
5. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)