Składniki:
batat
pół awokado
garść rukoli
100 g kapusty czerwonej
mała marchewka
100 g czerwonej soczewicy
przyprawy: słodka papryka, sól morska, rozmaryn, sok z cytryny, sos tamari, kurkuma, łyżka oliwy z oliwek, czosnek granulowany
1. Batata obrać, pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą i rozmarynek - upiec w piekarniku, 20 minut w 180 stopniach.
2. Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Doprawić kurkumą i solą.
3. Kapustę pokroić w paski. Marchewkę obrać i pokroić w krążki.
Na patelnię wlać 2-3 łyżki wody, dodać warzywa i dusić do miękkości pod przykryciem. W razie konieczności dodać wodę. Pod koniec doprawić sosem tamari, czosnkiem granulowanym.
Na dwóch talerzach wyłożyć kolejno: drobno posiekaną rukolę, na nią pokrojone w paski awokado, skropić 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, oprószyć słodką papryką, wyłożyć batata, kapustę z marchewką i soczewicą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)