wtorek, 2 maja 2017

wegański żółty ser

Bardzo udany eksperyment Wegananona, który postanowiłam wypróbować w swojej kuchni. "Żółty ser" przygotowany z puszki mleka kokosowego z dodatkiem nieaktywnych drożdży, agaru, tapioki i ziół. Pyszne połączenie, które przeszło nasze najśmielsze oczekiwania. Bardzo dobrze smakuje na kanapkach, a co ważne doskonale sprawdza się w wersji na ciepło na przykład w zapiekankach. Polecam!

Składniki: 
puszka mleka kokosowego
3 łyżeczki agaru
3 płaskie łyżki mąki z tapioki
3 łyżki nieaktywnych drożdży
pół łyżeczki słodkiej papryki lub wędzonej
1/4 łyżeczki kurkumy
płaska łyżeczka lub 1/2 łyżeczki soli (w zależności od osobistych preferencji)
łyżeczka octu jabłkowego
łyżeczka oregano lub innych ziół


Do garnka przełożyć gęstą i płynną część mleka kokosowego, podgrzać. Dodać agar i zagotować, mieszać trzepaczką i podgrzewać około 2 minut. Dodać tapiokę i energicznie mieszać około minuty tak, aby nie było grudek. Na tym etapie ser gęstnieje i robi się ciągnący. Dodać pozostałe składniki ciągle mieszając.
Niewielkie naczynie na przykład miseczkę posmarować olejem i wylać masę. Po ostudzeniu dobrze schłodzić w lodówce. Ilość kurkumy można zwiększyć. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)