Składniki:
1 l maślanki
2 pęczki botwinki (młode buraczki z listkami)
1/2 l gorącej wody
2 łyżki oleju
2-3 świeże ogórki
1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
pół pęczka posiekanego koperku
5 jaj ugotowanych na twardo
1 łyżka cukru
1 1/2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
kwas burakowy lub ugotowany burak
sól, pieprz
Oczyszczoną i dobrze umytą botwinkę drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić botwinę i przesmażyć, aż zmięknie. Następnie zalać wodą, lekko zakwasić octem z dodatkiem cukru, ugotować. Ostudzić.
Obrane ogórki zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Maślankę roztrzepać. Wszystkie składniki dodać do botwinki i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Dla ładnego koloru dodać kwas buraczany lub potarkowany ugotowany burak. Schłodzić.
Podawać z jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)