Pizza w nieco innym wydaniu, zielona z czerwonymi piegami czyli z pesto przygotowanym z rukoli, bazylii i lubczyku oraz z dodatkiem marynowanego czerwonego pieprzu, podana z awokado. Świeża, obfitująca z zdrowe tłuszcze. Warto wypróbować.
Ciasto na pizzę:
30 g drożdży
3/4 szklanki wody
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 szklanki mąki (może być pól na pół pszennej zwykłej i pszennej pełnoziarnistej)
2 łyżki oliwy z oliwek
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodając sól, cukier i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około kwadrans. Następnie dodać przesianą mąkę, wodę i oliwę z oliwek, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Potem podsypać mąką blat i rozwałkować ciasto.
Pesto z rukoli:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
pół szklanki listków bazylii
pół szklanki lubczyku lub natki pietruszki
2 garście rukoli
pół łyżeczki soli
2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Składniki na pizzę:
cukinia
oliwa z oliwek
sól, zioła prowansalskie
kulka mozzarelli
kilka zielonych oliwek
czerwony marynowany pieprz
małe awokado
garść świeżej rukoli
2 łyżki posikanego szczypiorku
Cukinię pokroić na plastry, oprószyć solą i ziołami, skropić oliwą, następnie zgrillować.
Oliwki pokroić na plasterki.
Ciasto posmarować pesto, ułożyć cukinię, oliwki, cząstki mozzarelli, posypać pieprzem. Piec około 20 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Po wyjęciu z piekarnika ułożyć cząstki pokrojonego awokado i posypać świeżą rukolą i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)