sobota, 10 czerwca 2017

pizza z pesto z rukoli i awokado

Pizza w nieco innym wydaniu, zielona z czerwonymi piegami czyli z pesto przygotowanym z rukoli, bazylii i lubczyku oraz z dodatkiem marynowanego czerwonego pieprzu, podana z awokado. Świeża, obfitująca z zdrowe tłuszcze. Warto wypróbować. 

Ciasto na pizzę:
30 g drożdży
3/4 szklanki wody
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 szklanki mąki (może być pól na pół pszennej zwykłej i pszennej pełnoziarnistej)
2 łyżki oliwy z oliwek

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodając sól, cukier i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około kwadrans. Następnie dodać przesianą mąkę, wodę i oliwę z oliwek, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Potem podsypać mąką blat i rozwałkować ciasto.

Pesto z rukoli:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
pół szklanki listków bazylii
pół szklanki lubczyku lub natki pietruszki
2 garście rukoli
pół łyżeczki soli
2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

Składniki na pizzę:
cukinia
oliwa z oliwek
sól, zioła prowansalskie
kulka mozzarelli 
kilka zielonych oliwek
czerwony marynowany pieprz
małe awokado
garść świeżej rukoli
2 łyżki posikanego szczypiorku


Cukinię pokroić na plastry, oprószyć solą i ziołami, skropić oliwą, następnie zgrillować.
Oliwki pokroić na plasterki.

Ciasto posmarować pesto, ułożyć cukinię, oliwki, cząstki mozzarelli, posypać pieprzem. Piec około 20 minut w 190 stopniach Celsjusza. 
Po wyjęciu z piekarnika ułożyć cząstki pokrojonego awokado i posypać świeżą rukolą i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)