niedziela, 25 czerwca 2017

placki gryczane z truskawkami

Przede wszystkim zdrowe a przy okazji smaczne śniadanie na dzień dobry, porcja spora w sam raz dla całej rodziny. Placuszki są bezglutenowe, pełne smaku, podane z naturalnym jogurtem i owcami.

Składniki:
300 ml mleka (np. migdałowego)
100 g mąki gryczanej
100 g mąki jaglanej (może też być ryżowa)
nakrętka ekstraktu waniliowego
75 g zmiksowanych orzechów nerkowca
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
jeden dojrzały banan

truskawki
inne oowce sezonowe
jogurt naturalny
do polania syrop klonowy, miód lub syrop buraczany

Wszystkie składniki zmiksować - masa jest gęsta.
Na patelni rozgrzać oliwę lub olej kokosowy, nakładać po trzy łyżki masy na jeden placek. Kiedy smaży się jedna strona, na drugiej - tej surowej - nadajemy smak układając na niej plasterki truskawek i lekko dociskamy. Kiedy pojawiają się pęcherzyki placek powinien być upieczony z jednej strony, przewracamy go na drugą stronę i smażymy na małym ogniu około 2 minut.
 Gotowe placuszki polewamy syropem. Podajemy z kleksem jogurtu i owocami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)