poniedziałek, 26 czerwca 2017

warzywny makaron i pulpeciki z szynki

Obiad zrobiony pełną parą. Makaron z cukinii i marchewki oraz mięsne pulpeciki przygotowane na parze. Lekko, zdrowo, szybko, smacznie. Dokładnie tak jak lubię :)


Składniki
500 g wieprzowej szynki
duże jajko
2 łyżki zmielonego lnu
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka oleju
pół pęczka lubczyku lub natki pietruszki
sól, pieprz, ulubione zioła

1. Mięso umyć i zmielić w maszynce do mięsa.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju.
3. Mięso, jajko, len, cebulę, czosnek, lubczyk i przyprawy dokładnie wymieszać. 
4. Uformować klopsiki, każdy po około 50 g .
Ułożyć w garnku do gotowania ma parze. Gotować około 20-30 minut.

Warzywny makaron:
2 cukinie
2 marchewki
sól, ulubione suszone zioła

Za pomocą specjalnej obieraczki z ząbkami ściąć z warzyw długie pasma, lekko posolić, oprószyć ulubionymi ziołami i ułożyć na sicie do gotowania na parze. Ugotować, ale nie rozgotować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)