niedziela, 6 sierpnia 2017

jaglane muffinki z borówkami

Walizka już prawie spakowana na kolejną wakacyjną podróż. Tym razem na drogę postanowiłam upiec zdrowe i pyszne muffinki, tym bardziej, że mnie zawsze w podróży nachodzi ochota na kawałek pysznego ciacha, najlepiej szarlotki z karmelem i lodami. Mając w podręcznej torbie tak zdrową, słodką przekąskę już nie będę rozpaczliwie szukać cukierni. Przepis pochodzi od Ani Lewandowskiej. Uwielbiam jej słodkości, za to, że są zdrowe i pyszne.

Składniki:
120 g kaszy jaglanej
40 g mąki jaglanej *
10 g siemienia lnianego
20 g cukru kokosowego
15 g oleju kokosowego
100 g borówek

*jedna łyżka stołowa to około 10 g produktu

1. Kaszę jaglaną dwukrotnie wypłukać i ugotować w proporcji 1:2.
2. Wszystkie składniki poza owocami dokładnie zmiksować.
3. Borówki wymieszać razem z jaglaną masą i przełożyć do foremek.
4. Piec 30 minut w 180 stopniach C .

1 komentarz:

  1. Gdyby nie było tak późno, chętnie bym dziś jeszcze zrobiła te muffinki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)