sobota, 5 sierpnia 2017

bruschetta

Bruschetta czyli w włoska, lekka przekąska. Pieczywo w formie grzanki posmarowane oliwą z oliwek, natarte czosnkiem, z pomidorami. Wariacji bruschetty może być wiele, u mnie z mozzarellą i oliwkami, użyłam pomidorów malinowych, koktajlowych i suszonych, ale bez zalewy. Użyj jakiego chcesz pieczywa. Dzisiaj odświeżyłam ziarnistą bułkę, może być bagietka, ciabatta, chleb pszenny lub inny. Nie ograniczaj się.

Składniki:
pieczywo
oliwa z oliwek
pomidory (malinowe, żółte, różne koktajlowe)
mozzarella
świeże listki bazylii
czosnek
opcjonalnie: oliwki

Pieczywo posmaruj oliwą z oliwek, natrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku (można też czosnek zetrzeć).
Pomidory sparz, obierz ze skórki, można usunąć gniazda nasienne lub po prostu odsączyć nadmiar soku z pomidorów. Jeśli używać pomidorków koktajlowych przekrój je na pół.
Oliwki pokrój na pół.
Mozzarellę podziel na mniejsze kawałki.
Na pieczywie ułóż wszystkie składniki oprócz świeżych listków bazylii.
Zapiekaj w piekarniku pod grillem około 5 minut aż grzanki zrobią się chrupiące, a ser roztopi.
Posyp świeżo zmielonym pieprzem, solą morską i bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)