czwartek, 3 sierpnia 2017

puree z kalafiora z grillowanym filetem

Dziś na obiad dużo warzyw i delikatny filet z kurczaka grillowany na patelni. Pysznie! Puree przygotowałam z kalafiora, w tym daniu nie brakuje ziemniaków.

Puree z kalafiora:

pół dużego kalafiora
2 łyżki oliwy z  oliwek
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki ziół prowansalskich lub tymianku
sól do smaku

Kalafiora ugotować i zmiksować razem z pozostałymi składnikami na gładkie puree.

2 filety z kurczaka
suszone pomidory z bazylią (przyprawa)
starty ząbek czosnku
słodka papryka
sól
Filety przekroić wzdłuż, lekko rozbić, natrzeć przyprawami i odstawić na przynajmniej 15 minut.
Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć na niej mięso. Zgrillować.


Puree podawać z mięsem, garścią świeżej sałaty i pomidorkami koktajlowymi. Sałatkę skrapiam tylko sokiem z cytryny.  Całość posypać koperkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)