Jeżeli w domu jest ryż lub tuńczyk w puszce zawsze można przyrządzić smaczną sałatkę na kolację lub na inną okazję.
Składniki:
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
duży pomidor
pół pęczka szczypioru
1/4 czerwonej cebuli
mała filiżanka ryżu basmati
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić na średnie kawałki. Cebulę bardzo drobno posiekać. Szczypiorek posiekać. Tuńczyka odsączyć z wody. Wszystkie składniki połączyć, dodać sos i wymieszać. Można do smaku jeszcze doprawić, ale ja zostawiam w takiej wersji.
Sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka sosu tamari lub sojowego
ząbek czosnku
Czosnek zetrzeć na tarce. Połączyć wszystkie składniki sosu.
Wreszcie coś łatwego ha ha ha
OdpowiedzUsuńCieszę się :) W końcu mi się udało :)
OdpowiedzUsuń