czwartek, 3 sierpnia 2017

sałatka z ryżem, pomidorami i tuńczykiem

Jeżeli w domu jest ryż lub tuńczyk w puszce zawsze można przyrządzić smaczną sałatkę na kolację lub na inną okazję.

Składniki:
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
duży pomidor
pół pęczka szczypioru
1/4 czerwonej cebuli
mała filiżanka ryżu basmati

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić na średnie kawałki. Cebulę bardzo drobno posiekać. Szczypiorek posiekać. Tuńczyka odsączyć z wody. Wszystkie składniki połączyć, dodać sos i wymieszać. Można do smaku jeszcze doprawić, ale ja zostawiam w takiej wersji.

Sos: 
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka sosu tamari lub sojowego
ząbek czosnku

Czosnek zetrzeć na tarce. Połączyć wszystkie składniki sosu.

2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze :)