wtorek, 22 sierpnia 2017

mleczne bułeczki z nadzieniem

Mleczne, drożdżowe bułeczki doskonałe na śniadanie, do popołudniowej filiżanki aromatycznej herbaty czy jako drugie śniadanie. Ciasto wychodzi dość luźne, ale proponuję nie dosypywać za dużo mąki, żeby bułeczki nie wyszły twarde.

Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
30 g drożdży
1/2 szklanki cukru pudru
60 g roztopionego masła
szklanka ciepłego mleka
szczypta soli

Jajko do posmarowania bułeczek.

Kruszonka: 1/2 szklanki mąki krupczatki, 50 g masła, 1/3 szklanki cukru

Nadzienie: konfitura wiśniowa, powidła śliwkowe, świeże owoce, marmolada
Co kto lubi.

Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże i dodatkiem łyżki maki i łyżki cukru pudru, odstawić w ciepłe miejscy, by drożdże zaczęły pracować. Miseczkę nakryć ściereczką. Czasami wystarcza 15 minut.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Wyrośnięty zaczyn połączyć z żółtkami, masłem, mąką i wyrobić. Na koniec dodać białka i jeszcze raz wyrobić na jednolitą masę.
Wysokie naczynie z ciastem przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć ciasto i uformować wałek, podzielić na równe części. Każdą część lekko rozwałkować, na środek położyć nadzienie i zlepić brzegi. Bułeczki układać na blasze zlepieniem do dołu. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i obsypać kruszonką. Wyszło mi 20 bułeczek. 
Piec w temp. 170 stopni około 25 minut.

2 komentarze:

  1. Ale apetyczne. Mniam, mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto wypróbować przepis. Polecam. Jak mi się udały pączki według Twojego przepisu to upieczenie tych bułeczek to naprawdę prościzna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)