Składniki:
500 g mąk bezglutenowych (np. kukurydziana, jaglana, ryżowa, z ciecierzycy, gryczana, ziemniaczana, w dowolnych proporcjach)
500 ml cieplej wody (czasami troszkę więcej, zależy to od mąk, których używamy)
28 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
opcjonalnie ziarna: sezam, siemię lniane, słonecznik
Wymieszać wszystkie mąki. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie razem z cukrem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, przykryć ściereczką miskę i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wymieszać, przełożyć do formy i odstawić na 20 minut. Piec w 200 stopniach przez około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)