piątek, 25 sierpnia 2017

najłatwiejszy chlebek bezglutenowy

Od czasu do czasu zdarza mi się upiec jakieś bezglutenowe pieczywo. Dziś chlebek z domowej mieszanki mąk. Za każdym razem może wyjść inny w smaku, wszystko zależy od tego jakich mąk i w jakich proporcjach ich użyję. Można wzbogacić go ziarnami do czego zachęcam np. sezamem i siemieniem lnianym. U nas ze względu na specyfikę diety ziaren nie stosujemy, przynajmniej na razie. Zamiast ziaren dodałam dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego. 

Składniki:
500 g mąk bezglutenowych (np. kukurydziana, jaglana, ryżowa, z ciecierzycy, gryczana, ziemniaczana, w dowolnych proporcjach)
500 ml cieplej wody (czasami troszkę więcej, zależy to od mąk, których używamy)
28 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
opcjonalnie ziarna: sezam, siemię lniane, słonecznik

Wymieszać wszystkie mąki. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie razem z cukrem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, przykryć ściereczką miskę i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wymieszać, przełożyć do formy i odstawić na 20 minut. Piec w 200 stopniach przez około 40 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)