poniedziałek, 12 lutego 2018

oponki i mini pączki bezglutenowe

Bardzo łatwy przepis na pulchne oponki i mini pączki serowe, na mące kukurydzianej. Można śmiało robić, bez obawy, że nie wyjdą.

Składniki:
kostka twarogu
250 g mąki kukurydzianej
3 jajka, 
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru np. ksylitolu
około 3 łyżek spirytusu
1,5 l smalcu lub oleju o smażenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około centymetra. Wykrawać szklanką kółka, a środku za pomocą kieliszka mały otwór. Małe kuleczki to mini pączki, w trakcie pieczenia zyskają okrągły kształt.
Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu do zrumienienia. Ogień powinien być średni. Wyciągać na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)