niedziela, 4 lutego 2018

domowe pączki

Przepis na pączki dostałam od mojej koleżanki Joli i nie ma mocnych, żeby nie wyszły. Co prawda nie mają białej obwódki, ale smak przebija wszystkie kupne pączki - szczególnie, te pieczone na Tłusty Czwartek. Porcja duża. Jeżeli potrzeby są mniejsze, można proporcje zmniejszyć o połowę. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować i obsypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową.


Składniki:
100 g drożdży
1 kg mąki
500 ml mleka
6 żółtek
całe jajko
50 ml spirytusu lub rumu
100 g masła - rozpuścić i wystudzić.
opcjonalnie skórka z jednej cytryny
powidła lub marmolada do nadzienia
1,5 litra smalcu lub oleju do smażenia

1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 200 g mąki i 150 ml ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
2. Za pomocą miksera żółtka utrzeć z cukrem i całym jajkiem. 
3. Do dużej miski dodać: mąkę, zaczyn, masę jajeczną, spirytus, masło i skórkę cytryny -wyrobić elastyczne ciasto, jeśli ciasto mocno się klei można podsypać niewielką ilością mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 
4. Kiedy ciasto podwoi objętość, nabierać łyżką porcje ciasta, palcami formować krążki, kłaść po środku łyżeczkę powideł i zlepić. Zlepioną stroną układać na stolnicy posypanej mąką, odstawić by urosły.
5. W rondlu rozgrzać olej lub smalec, wkładać po kilka pączków, żeby się nie sklejały i smażyć na średnim ogniu na rumiano. 
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Już nie mogę sie doczekac Tłustego Czwartku 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Bywały lata, kiedy w ogóle nie jadłam pączków. Nie wiem czy to kwestia wieku ;), ale tym razem tradycji stanie się zadość :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ile tego CUKRU ?!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)