czwartek, 22 lutego 2018

krem z marchewki z tymiankiem

Banalnie prosta i pyszna zupa z marchewki. Zupy w postaci kremów sycą bardziej i doskonale sprawdzą się nie tylko jako obiad, ale też jako kolacja. 

Składniki:
mała cebula 
500 g marchewki
łyżka oliwy z oliwek
700 ml wody
kostka domowej kostki rosołowej lub 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka świeżych listków tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: kwaśna śmietana
natka pietruszki


1. Cebulę i marchew obrać i pokroić na kawałki, niezbyt drobno. Zalać wodą, dodać kostkę rosołową lub ziele angielskie i liście laurowe, gotować do miękkości.
2. Kiedy warzywa są miękkie, dodać oliwę z oliwek i zmiksować. Doprawić do smaku.
3. Podawać posypane natką pietruszki i opcjonalnie z kleksem śmietany. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)