niedziela, 18 lutego 2018

sernik dwukolorowy

Pyszny sernik. Przepis, do którego lubię wracać. Krótka lista składników, które zazwyczaj są w domu.  Robiąc ciasto można użyć mąki w krupczatki lub pszenną zmieszać z krupczatką, w proporcji pół na pół.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
duże jajko
kostka margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zrobić cisto siekając nożem tłuszcz z mąką i dodając resztę składników. Zagnieść. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce lub zamrażalce.

Masa serowa:
1 kilogram sera dwukrotnie zmielonego
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
5 jaj

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. ciągle ubijając dodawać stopniowo olej i po łyżce twarogu.
Białka ze szczyptą soli ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem i zetrzeć na tarce połowę ciasta. Wyłożyć masę serową i na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec w 180 stopniach, góra-dół, 45-50 minut,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)