wtorek, 28 lutego 2017

pappardelle z sosem szpinakowo-śmietanowym

O, zgrozo! Jak mi się nie chciało gotować! Nie miałam sił. Myślałam o rodzinnym wyjściu "na miasto", ale koniec miesiąca temu nie sprzyja. Stanęło na tym, że musiałam coś upichcić, bo wszyscy byliśmy bardzo głodni. Wyszło prosto i smacznie. Dobrze, że zjedliśmy w domu.

Składniki:
makaron pappardelle
pół paczki mrożonego szpinaku
200 g śmietanki 30%
8 plastrów suszonych pomidorów
mała cebula
łyżka oleju
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 
zioła prowansalskie

1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Na łyżce oleju zeszklij posiekaną cebulę.
3. Dodaj szpinak, przesmaż, dodaj starty czosnek.
4. Pokrój plastry pomidorów (jeśli są z zalewy odsącz je) i dodaj do szpinaku.
5. Wlej śmietankę i dopraw do smaku. Ziół nie dodawaj za dużo, mają być lekko wyczuwalne. Na małym ogniu podgrzewaj około
3 minut.

6. Do szpinaku dodaj makaron i wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)