środa, 31 maja 2017

zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym

Z eksperymentami w kuchni jest tak, że raz wychodzą innym razem lepiej się nimi nie chwalić i szybko o nich zapomnieć. Dziś się pochwalę. Uwielbiam botwinkę, dodatek jarzyn i mleczka kokosowego sprawił, że wyszła zupa godna polecenia.

Składniki:
2 pęczki botwinki
pietruszka
seler
2 małe marchewki
1/4 selera
cebula
1 burak
3-4 ząbki czosnku
puszka mleczka kokosowego
sól, pieprz
2 łyżki octu jabłkowego
gałka muszkatołowa
majeranek
2 łyżki oleju

Warzywa obrać i pokroić w kostkę, buraka dość drobno.
Botwinkę umyć i posiekać razem z młodymi buraczkami.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać marchew, seler, pietruszkę i buraka. Smażyć przez około 15 minut. W razie konieczności podlać kilkoma łyżkami wody. Dodać botwinę, zalać gorącą wodą, tak by przykryła wszystkie warzywa. Gotować około 20 minut. Doprawić do smaku. Na koniec wlać mleczko kokosowe. Zagotować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)