Zdrowe odżywianie to dla mnie odkrywanie nowych połączeń. Znam smak buraka i smak banana. I tradycyjnie byłoby wykorzystać tego pierwszego jako składnik sałatki, a banana do deseru. A tu niespodzianka. Okazuje się się, że w formie musu z kakao i masłem migdałowym smakują bardzo dobrze. Lubię takie odkrycia. Tak samo jak ciasta z marchewki, buraka, cukinii, batatów. Zdrowo i bez wyrzutów sumienia. Składniki na dwie porcje.
Składniki:
dojrzały banan
ugotowany burak
2 łyżeczki kakao
50 ml mleka (np. roślinnego)
łyżeczka masła migdałowego
słodzidło do smaku (np. syrop daktylowy, miód, cukier kokosowy)
cynamon
opcjonalnie szczypta chilli
Buraka i banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zmiksować na gładki mus. Doprawić do smaku słodzidłem i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)